onsdag 5 september 2012

Spännande utställning

De säger att hösten är här...men än ger jag inte upp :-) Går fortfarande utan strumpor och då är det väl sommar? Mm, erkänner att jag visserligen börjar tycka att det är kallt om fossingarna ibland så strumpor och andra skor åker nog fram inom kort ;-)

I fredags bestämde jag och min kära kollega Moa oss för att sluta lite tidigare och gå på en för oss väldigt intressant och inspirerande utställning som hade sin sista dag här i Nyköping. Vi jobbar ju på ett företag som tillverkar maskinutsrustning och kan behöva lite mjukare influenser ibland :-)
Den hette "Vävda modedrömmar- från Ripsa till New York"  och har även visats på Halwylska i Sthlm förra hösten. Ripsa är ett litet samhälle ett par mil norr om Nyköping där jag bor så det känns ju nära och extra kul av den anledningen. Utställningen beskrivs som följer:

"Vävda modedrömmar – från Ripsa till New York


Ebba von Eckermann och Ripsa, 1950–1980

Mode är mer än designade plagg. Känslor, attityder, värderingar och stil vävs in i kläderna av de som bär dem och av de som betraktar dem. Ebba von Eckermann, ”Den vävande grevinnan”, designade och tillverkade plädar, kjolar, kappor och klänningar i handvävda och färgstarka ylletyger. Hemvisten var Ripsa i Södermanland men tygerna och plaggen nådde långt utanför landets gränser. Stilen passade en generation kvinnor som delade sin tid mellan hemarbete, yrkesliv och sällskapsliv, även internationellt. Tillsammans med kläderna exporterades också drömmar om Sverige.

Utställningen berättar om en del av det svenska modets 1900-talshistoria som idag är nästintill bortglömd och visar kläder som har producerats av, designats för och burits av den tidens professionella kvinnor."    
  HÄR kan du läsa mer om Ebba Von Eckerman, som för övrigt själv närvarade när vi var där. :-) Hennes kreationer levererades till alla de stora modehusen i New York och Paris. bla Dior.   Den här filmen visades på utställningen också:    
  Mycket trevlig eftermiddag, sånt ska man göra oftare. Både jag och Moa kände oss väldigt inspirerade, hoppas du som läser också tycker att det är intressant :-)   Ha en fin kväll!   Kramizar

3 kommentarer:

mia sa...

Synd att jag inte visste! Detta hade jag velat se!

indianmarknad.se sa...

Här kanske du hittar fler grejer till ditt pyssel!

Anonym sa...

Som en fortsättning på de vävda drömmarna så verkar det som om att verksamheten har återuppväckts, se websidan - www.countessvoneckermann.com